فوتبال چیست که اینقدر جهان را به خود مشغول ساخته است؟!
سیدمحمد موسوی – جام ورزش – این سوالی است که ذهن مخاطبان این رشته پرهیجان را همواره به خود معطوف کرده است و هر شخصی برای آن پاسخی دارد که در واقع پاسخ واقعی نیست!!!
در جهان کنونی شاید هیچ چیز را نتوان یافت که به اندازه این بازی عجیب مردم را به هم نزدیک و از هم دور کرده باشد. آیا این بازی را میتوان موجودی همچون سایر موجودات دانست.
شاید در بدو امر به نظر برسد که فوتبال تنها یک بازی است و دیگر هیچ و به شروع و خاتمه خود و خاطراتی که از آن باقی میماند محدود میشود ولی اگر این ورزش در آغاز پیدایش خود چنین بود، دیگر اینگونه نیست.
نمیخواهم بگویم که فوتبال ذات و ماهیتی دارد و در مسیر تئوری خود مراحلی را طی میکند. شاید ذات گرایان افراطی چنین رویکردی داشته باشند ولی اصلاً اینطور نیست و نیز نباید گفت که فوتبال آنگونه موجود اعتباری است که هیچ هویتی هم برای آن نمیتوان فرض کرد.
فوتبال را باید مانند خودش که آمیختهای از هزارن تضاد و پارادوکس است در نظر گرفت. شاید راحتتر این باشد که مجموعه عوارض و لوازم آنرا مدّ نظر قرار داد و تحقیق نمود که این دیگر چیست که خود را با همه اعتباریات و قراردادهای دیگر متفاوت ساخته است.
به راستی امروز کدام ساختار اجتماعی ، سیاسی و فرهنگی را میتوان سراغ گرفت که به نوعی با فوتبال سروکار نداشته باشد
. این درست است که فوتبال موجود مستقلی نیست و به اعتبارات شبیهتر است ولی اشتباهی فاحش است اگر آنرا در همان جهان اعتبارها خلاصه نمود. چه بسیار اموری از این دست که منشاء آثار خارجی بسیارند و فوتبال از برجستهترین آنهاست.
فوتبال هنری است که سیاست و اقتصاد به بداهت درآن سر میکشند و با آن زندگی خاصی را ادامه میدهند، حتی علم ، تکنولوژی ، اخلاق و معرفت هم آمیختگی خاصی با فوتبال پیدا کردهاند.
آیا این ارتباطها به ماهیت فوتبال برمیگردد و یا جدیداً عارض آن شده یعنی همه اینها خاصیت دوران جدید و به اصطلاح دوران مدرنیته است؟
پاسخ این سوال سهل و ممتنع است، تردیدی نیست که آن زمان که ملوانان انگلیسی این ورزش را پایه گذاشته هرگز چنین تصوراتی در ذهن نداشتند و روزی را تصور نمی کردند که این ورزش در جهان ورزشها حرف نخست را بزند و اقتصاد جهان را با خود همراه کند
فوتبال آن معجون جادوی است که مردمان سرزمینهای را که نگرش های متفاوت سیاسی و اجتماعی با هم دارند و گاهی نیز در تضاد یکدیگر و با یکدیگر در جنگ هستند را در یک گود کنار هم جمع می کند تا با شعاری که همان بازی جوانمردانه است در محیطی پر از صلح و دوستی در کنار هم به رقابت سالم بپردازند و میلیونها نفر را در سراسر جهان به تماشای آن وادار کند.
فوتبال همان افسونگری است که مرد و زن ، پیر و جوان و کوچک و بزرگ را برای چند ساعت از تمام مشغله های جهان مادی دور می کند و ساعتها و شاید سالها خاطرات تلخ و شیرین را برای آنها رقم می زند
آری فلسفه فوتبال نه دنبال کردن یک توپ توسط ۲۲ نفر در یک زمین سبز بلکه فلسفه ای است که ریشه در ذات تحول خواه و ترقی پذیر انسان دارد که همان شادی و سرزندگی است که زندگی انسان بر پایه آن بنا شده است.
زندگی انسان با زشتی و زیبایی گریه و خنده رقم خورده است و تمامی این موارد را در فوتبال و در دو کلمه ” برد ” و “باخت ” می توان خلاصه کرد به همان اندازه که فوتبال پیچیده و اغواگر است به همان اندازه هم ساده و زیبا نیز هست اما آنچه مسلم است این است که در دنیای فوتبال بازندگان از برندگان بیشترند و همین امر زیباییها فوتبال را بیشتر می کند.
هرکجا هوادار و تماشاگر باشد در همان جا می توان نشاط ، سرزندگی و ثروت را یافت و به همین علت است که فوتبال توانسته است بخشی از زندگی و اقتصاد مردم را در اختیار بگیرد.
جذب تماشاگر و حامی یکی از زیباترین ارکان فوتبال است که به اقتصاد و شکوفایی اقتصاد ختم می شود زیرا هر جا انسان ها به چیزی یا مقوله ای جذب شوند در آنجا پول نهفته است و این انسان ها هستند که ثروت تولید می کنند وگرنه خود فوتبال به تنهایی یک رشته ورزشی است. اما وقتی مجموعه وسیعی از انسان ها جذب این رشته می شوند، اینجاست، که قشر سرمایه دار، سیاستمدار و افراد دارای نفوذ در جامعه این رشته ورزشی برایشان جالب می شود، چون هوادار یعنی ثروت ، قدرت و محبوبیت.
ثروتی را که فوتبال می تواند به ارمغان بیاورد نه تنها ثروت مادی است بلکه ثروتی معنوی و سرشار از زیبایی و شادی برای دنبال کننده گان آن است ، شادی و نشاطی که می تواند جامعه سرخورده جوانان را سرخوش و سرزنده و امیدوار کند.
استان کرمانشاه با دو میلیون نفر جمعیت ظرفیت بسیار بالایی در ورزش دارد اما متاسفانه سالهاست که در رشته های تیمی حضور قدرتمندی در سطوح اول ورزش کشور خصوصا فوتبال نداشته است و همین امر باعث شده است که بسیاری از فوتبالیست های مطرح استان در تیم های خارج از استان بازی کنند و مردم کرمانشاه از لذت تماشای بازی بازیکنان بومی در یک تیم بومی محروم شوند.
هر زمان که شرایط محیا بوده است ،بازیکنان و مربیان بزرگی از این خاک برخاسته ، رشد کرده و در سطوح بالای فوتبال کشور درخشیده اند ، اکنون نیز اگر شرایطی فراهم شود قطعاً این روند ادامه خواهد داشت و این مهم امکانپذیر نیست مگر با همراهی مسولان و حمایت های مردم ، رسانه ها و هواداران.
زمانی شیرین فراز تیمی بود که یک استان و حتی منطقه غرب کشور به آن می بالید و به نمایندگی از یک قوم در سطح اول فوتبال کشور حضور داشت اما شرایط طوری رقم خورد که این تیم نتواند آنچنان که باید از ظرفیت های خود استفاده کند و در اولین دوره حضورش در جمع مدعیان و بزرگان فوتبال کشور حضور مستمری داشته باشد.
با سقوط شیرین فراز و فشارهای مالی که بر این تیم وارد آمد ، و همچنین عدم حمایت مسولان ارشد و ورزش وقت استان ، این تیم به پایان خود نزدیک شد ، اما با امیدی که در دل مدیران شیرین فراز مانده بود با تغییر نام به راهیان کرمانشاه ، تلاش کرد که دوباره جایگاهش را در فوتبال ایران پیدا کند ، اما در لیگ دسته اول فوتبال کشور باخت های پیاپی تیم بحران زده راهیان را به قعر جدول نزدیک کرد تا در لبه پرتگاه سقوط قرار گیرد و این بحران با یک تصمیم غیر قانونی از جانب مسولان وقت فدراسیون فوتبال موجب شد تا نماینده فوتبال استان کرمانشاه در لیگ دسته اول به دسته پایینتر سقوط کند و باز هم بازنده بازی برد و باخت فوتبال شود.
اما این سقوط برای راهیان پایان راه نبود زیرا پیگیریهای حقوقی ” سلمان کریمی” مدیر عامل این باشگاه باعث شد تا قانون حق را به حق دار برساند و اینبار باشگاه راهیان کرمانشاه برنده باشد اما نه در بازی فوتبال بلکه در بازی قانون.
با صدور حکم قطعی مبنی بر غیر قانونی بودن تصمیم فدراسیون فوتبال و مسدود شدن حساب فدراسیون و همچنین پرداخت غرامت به باشگاه راهیان از سوی این نهاد دولتی که با بازگشت دوباره راهیان به لیگ دسته اول فوتبال کشور همراه بود ، حالا زمان آن رسیده است که تمام استان یکپارچه از این تیم حمایت کنند تا در فصل آتی لیک دسته اول فوتبال کشور حضوری قدرتمند داشته باشد و بتواند هر چه سریعتر دوباره به جمع تیم های برتر فوتبال کشور در لیگ برتر راه پیدا کند.
امیدی که در دل جوانان و مردم کرمانشاه ایجاد شده است با حمایت استاندار ورزش دوست استان کرمانشاه در ماههای پایانی دولت یازدهم می تواند هدیه ارزشمند دولت تدبیر و امید به مردم استان خصوصا جوانان پرشور کرمانشاهی باشد که سالهاست در بحرانهای اجتماعی همچون بیکاری و معضلات متعدد اجتماعی روحیه پرنشاط و سرزنده خود را به غم و افسردگی باخته اند.
مهندس هوشنگ بازوند استاندار ورزش دوست کرمانشاه که سابقه بسیار خوبی در حمایت و احیای تیم های ورزش خصوصا فوتبال در استانهای کرمان ، لرستان و اراک داشته است حالا می تواند با حمایت از تیم راهیان کرمانشاه روحی تازه ای در کالبد ورزش استان کرمانشاه بدمد وسبب ایجاد انگیزه وسرزندگی در بین جوانان این خطه شود
استاندار کرمانشاه در ماههای اخیر وعده خرید امتیاز یک تیم دسته اولی را برای استان کرمانشاه داده بود اما مبلغی که برای خرید که برای یک تیم دسته اولی غیر بومی تخصیص داده شده است ، می تواند بطور مستقیم در اختیار تیم های بومی مانند راهیان و بعثت قرار گیرد تا این تیم ها با تکیه بر دانش مربیان و پتانسیل بالای بازیکنان بومی حضوری قدرتمند تر در فوتبال کشور داشته باشند .
بدون شک نه جامعه ورزش و نه مسولان تیم راهیان انتظار ندارند که بطور مستقیم از این تیم حمایت مالی شود بلکه می توان با در اختیار قراردادن زیرساخت های لازم ، شرایط سرمایه گزاری مدیران این تیم که دارای مدیریت اقتصادی است در بخشهای اقتصادی فراهم آورد و یا با چانه زنی برای متقاعد کردن واحدهای تولیدی و بخش خصوصی و با دادن امتیازهای قانونی بیشتر نظیر بخشودگی جرائم مالیاتی و معافیت های مالیاتی زمینه اسپانسرگری این صنایع را از تیم راهیان فراهم سازند.
همچنین صنایع خصوصی و نیمه خصوصی نظیر پتروشیمی، پالایشگاه ، صنایع فولاد و ذوب آهن و نیروگاههای موجود در استان با توجه به وسع مالی بسیار خوبی که دارند می توانند با رایزنی های استاندار محترم و معاونت اقتصادی ایشان به عنوان اسپانسر تیم فوتبال راهیان کرمانشاه وارد عرصه شوند و سهمی در ایجاد انگیزه و شور و نشاط در بین جوانان استان داشته باشند.
فراموش نکنیم که فوتبال بطور مستقیم با فرهنگ و اقتصاد در ارتباط است بطوری که میزبانی کرمانشاه از تیم های استانهای دیگر روابط فرهنگی را گسترش خواهد داد و حضور یک تیم از استان کرمانشاه در سطوح برتر فوتبال کشور می تواند فواید اقتصادی فراوانی را خصوصا در مقوله گردشگری و توریسم ورزشی که کرمانشاه در آن پتانسیل بالایی دارد را رقم بزند.
به زعم بسیاری از جامعه شناسان و فعالان اجتماعی شور و نشاطی که ورزش فوتبال می تواند در کوتاه مدت ، میان مدت و بلند مدت در جامعه ایجاد کند را هیچ یک از نهادهای فرهنگی با سرمایه های کلان مالی نمی توانند ایجاد کنند و همین امر نشان دهنده اهمیت فوتبال در ایجاد شور و نشاط در جامعه است که مسوولان استان باید با تمام وجود از آن حمایت کنند.
از سوی دیگر اداره ورزش وجوانان که با مدیریت صحیح و حمایت های استاندار محترم توانسته است در سالهای اخیر تا حدودی زیر ساخت های لازم برای رشد و پیشرفت فوتبال را در اقصی نقاط استان فراهم آورد باید نسبت به تجهیز ورزشگاه ۱۵ خرداد کرمانشاه اقدام نماید تا زمینه میزبانی کرمانشاه را برای رقابتهای فصل آینده و حضور هر چه بیشتر هواداران این تیم فراهم آورد تا زنجیره حمایت همه جانبه از تیم راهیان تکمیل گردد. زنجیره ای که با مساعدت و حمایت استاندار و ورزش و جوانان ، هیات فوتبال ، مدیریت حرفه ای مدیران تیم راهیان ، حمایت رسانه های استان و حامیان اصلی تیم یعنی هوادارن فوتبال در استان کامل خواهد شد.
در پایان باید گفت ، پس از سالها تلاش مسولان تیم راهیان نور در مجامع حقوقی برای احیای حق فوتبال استان حال که با قانونمداری دستگاه قضا رای قطعی به حضور این تیم برای حضور در فصل بعدی لیک دسته اول فوتبال صادر شده است ، بسیاری از کارشناسان ، پیشکسوتان اهالی رسانه وجامعه ورزش و مردم استان کرمانشاه انتظار دارند تا با درایت استاندار ورزش دوست استان ، مدیر کل ورزش و جوانان و هیأت فوتبال و همچنین حمایت واحدهای صنعتی استان ، راهی را که راهیان برای احیای فوتبال و ایجاد نشاط و انگیزه برای دیگر تیم های فوتبال و جوانان استان ایجاد کرده است با حمایت قاطع خود از این تیم هموار سازند تا خاطره ای خوش در این مرز و بوم از خود به یادگار بگذارند.
گزارش : سید محمد موسوی – سردبیر جام ورزش
Average Rating