0 0
Read Time:۵ Minute, 44 Second

کرمانشاه، «گهواره تمدن ایران زمین»، از دیرباز یکی از قطب‌های کشتی کشور بوده و لقب «نگین کشتی ایران» برازنده آن. دیاری که خط تولیداش در معرفی کشتی گیران برجسته همیشه پرکار بوده و در تاریخ پربار کشتی ایران توانسته کشتی گیران زیادی را به ورزش اول ایران معرفی کند.


به گزارش خبرنگار جام ورزش : نویسنده‌ای اهل چک، می‌گوید:«انسان معاصر، بی پناه و تنها است. برای رهایی از این درماندگی، تنها جان پناه و سنگر او، عشق است.»
این بهترین توصیفی است که می‌توان درباره عشق به کشتی در میان مردم کرمانشاه و شور و نشاط آن‌ها در رقابت‌های مختلف به کار برد.
عشق به کشتی در میان مردم کرمانشاه انکار ناپذیر است و هرگاه پای کشتی در میان باشد، عاشقان این ورزش از دل و جان برای آن مایه می‌گذراند؛ عشقی که در رگ‌های آنان جاریست. و حالا، سرزمین بیستون، سرزمین عاشقان سرسپرده و دیار شیرین و فرهاد، بار دیگر می‌شود میزبان «جام جهان پهلوان تختی». جامی به اعتبار و عظمت کشتی ایران، که یک تورنمنت بین المللی مهم در تقویم اتحادیه جهانی کشتی به شمار می‌رود و شناسنامه کشتی ایران در میان تورنمنت‌های بین المللی است.

آقا تختی؛ محبوب در دیار بیستون نقل است وقتی خبر مرگ غلامرضا تختی منتشر شد، هفت نفر در بخش‌های مختلف کشور، از سنگینی غمی که بر سینه‌شان نشسته بود، اقدام به خودکشی کردند. اما فجیع‌ترین آن‌ها قصابی کرمانشاهی بود که خود را از قناره یا همان چنگک قصابی، به دار آویخت و بر کاغذی نوشت: «جهان بی جهان پهلوان ماندنی نیست».


ذکر این خاطره کافی‌ست تا به میزان ارادت مردم کرمانشاه به اسطوره‌ی فتوت و مردانگی پی ببریم. مردی که تا همیشه تبلور آرزوهای ملت ما بود و سمبل مردانگی و جوانمردی.


جهان پهلوان همواره در نزد مردم این استان جایگاه والایی داشته و هر بار که کرمانشاه پذیرای جام جهان پهلوان بوده، این مسابقات در بهترین شکل ممکن به انجام رسیده و هر سه دوره از بهترین دوره‌های این مسابقات لقب گرفته. از خاطره خداحافظی علیرضا حیدری بر شانه های جعفر دلیری در سال ۱۳۸۷ و اشک‌های او که اشک های حاضران در سالن را بر گونه هایشان جاری کرد، تا سال ۹۳و ظهور نابغه‌ای به نام حسن یزدانی در رده بزرگسالان و حضور پر شور تماشاگران در سالن امام خمینی که یک قاب بی نظیر و تماشایی را از حضور کشتی دوستان در سالن ساخت.

تاریخچه جام تختی
رقابت‌های جام تختی، طی سالیان مختلفی که برگزار شده، فراز و نشیب های زیادی را پیموده، در سال‌های ۸۱، ۸۶ و ۹۱برگزار نشده و در سال‌های ۱۳۸۲، ۸۷ و ۹۲هم دوبار برگزار شده. اما با تمامی این تفاسیر، این تورنمنت در صدر رقابت‌های مهم کشتی در کشورمان قرار دارد و بخشی از حافظه‌ی تاریخی کشتی را در دل خود جای داده.
ایده‌ی برگزاری رقابت‌های بین المللی کشتی، نخستین بار توسط شوروی بنا نهاده شده. اما پایه گذاری یک رقابت بین المللی در کشورمان، بر می‌گردد به دوران قبل از انقلاب. در زمان ریاست سرهنگ محمد آهنچی کرمانشاهی- نائب قهرمان کشور درسال ۱۳۲۹که سابقه ریاست هیئت کشتی کرمانشاه را هم دارد-بر فدراسیون ایران، مسابقات چند جانبه ای بین تیم‌های شوروی، ژاپن، بلغارستان، عراق و ایران به میزبانی تهران برگزار شد. این امر، سبب شد تا مسئولان ورزش کشور و فدراسیون کشتی، بر اساس تجارب حاصل از حضور در جام‌های تفلیس و دانکلوف و البته مسابقات چند جانبه تهران، یک جام بزرگ بین المللی را برای ایران پایه گذاری کنند.
اولین دوره این رقابت‌ها در دوره ریاست سید محمد خادم، در سال ۱۳۴۵شمسی برگزار شد و تا سال ۱۳۵۷به طور متوالی انجام شد. در سال ۱۳۵۷، قرار بود دوازدهمین دوره این مسابقات در تهران برگزار شود اما از آنجایی که سی و پنج نفر از کشتی گیران ایرانی به صف اعتراضات مردمی علیه حکومت شاهنشاهی پیوسته بودند و با ترک اردو خواستار لغو این مسابقات شده بودند، فدراسیون کشتی یک روز قبل از سوت آغاز این رقابت ها، لغو شدن آن را اعلام کرد.
پس از انقلاب، برگزاری این رقابت ها به نام جهان پهلوان تختی مزین شد و امسال چهلمین دوره آن در کرمانشاه برگزار می‌شود.
حضور کشتی گیران کرمانشاهی در جام تختی
از سال۱۳۵۹ که «محمدحسین محبی» در وزن ۷۴کیلو و برادرش «محمدحسن» در وزن ۸۲کیلو، مدال طلای جام تختی را کسب کردند، تا همین سال قبل که «حامد رشیدی» در تبریز در وزن ۷۴کیلو سوم شد، گوش شکسته‌های کرمانشاهی همواره جزو مدعیان این تورنمنت بین المللی بوده و توانسته‌اند در هر دوره‌ای، نام خود را با قلم پر رنگ در دایره مدعیان بنویسند.
کرمانشاه در طول سالهایی که از عمر برگزاری جام تختی می‌گذرد، ۲بار در سال‌های ۱۳۸۷و۹۳ میزبانی این رقابت بین المللی را بر عهده داشته، و همان طور که در بالا نیز گفته شد، توانسته هر دوبار سربلند از آزمون میزبانی خارج شود.

از برترین کشتی گیران «سرزمین چشمه و سنگ» در این رقابت‌ها، می‌توان به محمد حسین محبی، کاپیتان دهه‌های ۵۰و۶۰تیم ملی کشتی آزاد اشاره کرد. مهندس کشتی ایران، با ۸مدال طلا که طی سالهای ۱۳۵۹تا ۱۳۶۷به طور متوالی کسب کرده، پرافتخارترین کشتی‌گیر تاریخ این مسابقات به شمار می‌رود. پس از کاپیتان، فریدون قنبری با ۳طلا،۱نقره و ۱برنز، احسان امینی با دو طلا و یک برنز پر افتخار ترین کشتی گیران کرمانشاهی از نطر کیفیت مدالی هستند. در این بین می‌توان از کشتی گیرانی مانند زنده یاد کیومرث رجبی، الله مراد زرینی، عرفان امیری، زنده یاد جلال مشعشعی، کوروش کهریزی، یداله محبی و …نام برد که ذکر اسامی همه ی این افتخار آفرینان در این مطلب نمی‌گنجد.

تب داغ کشتی
حالا جام تختی بار دیگر مهمان مردم خونگرم و مهمان‌نواز کرمانشاه شده که بی‎شک خونگرمی آن‌ها و حضور گرم آن‌ها در سالن مسابقات، می‌تواند تب کشتی را بالا ببرد و سردی هوای کوهستانی باختران را برای مهمانان به گرما تبدیل کند.
کرمانشاه در جدول بیکاری، فقر و اعتیاد در میان استان‌های کشور در صدر قرار دارد و حالا می‌توان امیدوار بود که این تب داغ کشتی، برای مدتی اندک هم که شده، جوانان استان را از غوغای جهان و غم و غصه آن فراغت دهد و دل آن‌ها را شاد کند. هنوز رقص و «هلپرکه» مردم استان پس از قهرمانی در جام جهانی کشتی ۲۰۱۸را از یاد نبرده‌ایم که چگونه بلوار طاق بستان شاهد شادی مردم غم زده‌ی استان بود.
مسابقات امسال در سیستم رنکینگ اتحادیه جهانی کشتی قرار گرفته و همین امر باعث حضور کشتی گیران خارجی درکرمانشاه می شود که می تواند تنور مسابقات را داغ کند. از طرف دیگر سرمربی تیم ملی کشتی آزاد اعلام کرده همه مدعیان دوبنده تیم ملی برای حضور در المپیک باید در این مسابقات شرکت کنند و از این فیلتر عبور کنند که این حضور کشتی گیران تراز اول کشورمان باعث می شود کیفیت مسابقات بالاتر برود.

خبرنگار : امیر رضا احمدی

Happy
Happy
۰ %
Sad
Sad
۰ %
Excited
Excited
۰ %
Sleepy
Sleepy
۰ %
Angry
Angry
۰ %
Surprise
Surprise
۰ %